01

Liderar és anticipar, comunicar, confiar

Pep Guardiola Sala,
director de la Càtedra de Lideratge en Valors

Em demanen sovint com es dirigeix un equip de futbol d’elit per conduir-lo a l’èxit. Estic segur que hi ha moltes respostes possibles a aquesta pregunta, totes vàlides, però, en el meu cas, per respondre-la, em poso a la pell del jugador que vaig ser i sé que el que s’espera de mi és que anticipi el que passarà en el proper partit, que somiï com anirà i que prengui decisions en funció d’aquesta visió.

No és una feina fàcil i, a més, sovint, és solitària i incompresa. En aquesta anticipació, has de combinar un treball intens per conèixer el rival amb una comprensió profunda de les capacitats del teu equip. Finalment, en prendre la decisió, tot aquest bagatge es concreta en una intuïció, fruit a parts iguals del teu bagatge i de l’anàlisi de les circumstàncies concretes que tens al davant. Experiència i inspiració es donen la mà per construir decisions úniques adaptades a la situació particular que et planteja cada partit.

Un cop presa la decisió, és essencial saber-la comunicar, que s’entengui i, en la mesura del possible, que es comparteixi. Adaptar el missatge a cada jugador és clau. Tots mereixem el mateix respecte però no tots volem ni podem ser tractats igual. Sovint, has d’utilitzar estratègies diferents per connectar amb persones diferents. I aquesta és una habilitat essencial per liderar: entendre la individualitat de cadascú i tenir-la ben present per treure’n el millor en benefici de l’equip.

De fet, bona part de la comunicació té a veure amb la teva visió sobre el que ha de passar durant el partit. A l’hora de transmetre-la has de saber aportar certesa on hi ha desorientació, donar seguretat on hi ha por, ser capaç de generar les condicions perquè passi allò que vols que passi, allò que has somniat. Cada acció, cada passi, ha de tenir un sentit, una funció dins del partit, no es tracta simplement de passar-se la pilota perquè sí. Ho he dit moltes vegades, no m’agrada el tiki-taka, prefereixo el joc intel·ligent.

I, finalment, cal confiar en el talent que tens al vestidor. Animar els jugadors a arriscar-se, donar-los permís per equivocar-se. Soc dels que està convençut que tothom surt al terreny de joc a fer-ho bé. I, quan els resultats es torcen, cal analitzar què ha passat i aprendre’n. Quan perds, es tracta d’acceptar la derrota, que el contrari ha estat més encertat, aixecar-se i treballar per fer-ho millor al proper partit. I el mateix quan guanyes: entendre què ha passat i incorporar aquest aprenentatge. És la manera d’anar entrenant el sisè sentit que entra en joc a l’hora de prendre decisions adaptades a cada realitat concreta.

Amb tot, la confiança ha de començar per un mateix. És essencial ser fidel a la pròpia intuïció, basada en el treball i en l’experiència i enfocada als objectius. I és que, gestionar un equip és gestionar els que juguen però també els que seuen a la banqueta o a la grada. O els que es queden a casa. No hi ha res com comptar amb jugadors generosos capaços de pensar en els objectius col·lectius més que no pas en protagonismes individuals.

I, encara, una darrera reflexió: soc més de lligues que de copes. Crec, per sobre de tot, en la consistència del treball de l’equip, la que premia la perseverança i dona valor a l’èxit. Tots podem tenir un dia de sort, el lideratge, en canvi, construeix la sort, decisió a decisió.

 

Pep Guardiola Sala,
director de la Càtedra de Lideratge en Valors

6

Tornar al menú

02

Una alineació 4-3-3 de valors al servei d’un lideratge ètic

La Càtedra de Lideratge en Valors va néixer amb una missió: generar, difondre i transferir coneixement sobre lideratge basat en valors i promoure entorns professionals de pràctica ètica en relació amb les persones, l’economia i l’entorn. Aquest plantejament aspiracional s’ha concretat en un model teòric que remet a la trajectòria vital dels seus directors: Pep Guardiola i Manel Estiarte i de la Fundació Universitària, la institució impulsora. És un treball que s’ha realitzat en el marc de la seva direcció acadèmica integrada per Valentí Martínez, Òscar Dalmau, Albert Estiarte i Carlota Riera.

Valors com l’exemplaritat, l’honestedat, la disciplina, el compromís, la generositat, l’audàcia, la innovació, l’excel·lència o la gratitud s’organitzen en aquest model teòric sobre un terreny de joc imaginari a mode d’alineació de futbol. Cada un conté una llavor de lideratge ètic que es tradueix en comportaments, actituds i vivències que permeten aterrar-los des de l’abstracció a la concreció.

Alineació 4-3-3

L’alineació 4-3-3 es completa amb un 1, el jugador-porter, i un altre 1, el dotzè jugador, el públic. Llegida a partir de línies horitzontals, aquesta alineació ens duu a un model amb quatre dimensions que permet reflexionar en clau organitzativa o també personal. Així, des del punt de vista de l’organització, el lideratge s’estructura des del jo a l’entorn, passant per l’equip i l’organització. En canvi, des de la perspectiva personal, ens convida a pensar sobre el que hom sent, el que diu, pensa o fa, les relacions que estableix amb els altres per, finalment, qüestionar-se per què fa el que fa.

La disposició dels valors sobre el camp també propicia una identificació de diferents intel·ligències vinculades al lideratge: la intel·ligència intrapersonal, que permet liderar-se un mateix des de la consciència; la intel·ligència emocional, que transmet entusiasme a l’equip i a l’entorn; la intel·ligència lingüística, capaç de mobilitzar persones i equips amb la persuasió a través de la paraula; la intel·ligència interpersonal, que sovint és la clau del magnetisme que encomanen alguns líders; i, finalment, la intel·ligència espiritual/existencial que deixa empremta a l’entorn perquè està directament connectat amb un propòsit que transcendeix les persones i l’equip i fins i tot la pròpia organització.

Esport, Educació, Salut i Empresa

El lideratge forma part intrínseca de qualsevol context en què conflueixin diferents persones treballant per objectius comuns o complementaris. Sens dubte, l’esport n’és un que, a més, genera passions i mobilitza masses. Tanmateix, la càtedra aspira a fer aportacions en altres àmbits en els quals la trajectòria de la Fundació Universitària del Bages, com a campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és llarga i sòlida. Així, els mons de l’Empresa, de la Salut i de l’Educació són, també, altres terrenys sobre els quals la càtedra farà rodar la pilota, seguint la metàfora futbolística del seu model conceptual.

Dotze parelles de valors

Els valors s’han de viure i s’han de poder traduir en comportaments concrets en situacions concretes. Aquesta és una altra de les aportacions que fa el model conceptual de la Càtedra de Lideratge en Valors. La llarga trajectòria dels dos directors i la transcendència de les seves accions i opinions són una font d’inspiració per donar entitat i concreció als diferents valors sobre els quals la càtedra basteix el seu model teòric.

1
Íntegres i Nobles.
L’exemplaritat i l’honestedat són a la base de l’autoritat moral del líder i es vinculen directament amb els propis principis i creences.

2
Enèrgics i Metòdics.
El mètode és la suma d’actituds convertida en hàbit. En formen part la disciplina, la perseverança i la cultura de l’esforç.

3
Apassionats i Optimistes.
La il·lusió, l’amor per allò que es fa en millora el resultat i, també, el procés.

4
Empàtics i amb Humanitat.
El líder posa les persones al davant per això es val de recursos com l’agraïment i el reconeixement. No es tracta de tractar tothom per igual sinó de tractar tothom des de la comprensió de la seva individualitat.

5
Comunicadors i Receptius.
El líder sap gestionar el conflicte des del diàleg per això les habilitats relacionals i comunicatives són essencials. També la intel·ligència emocional que permet posar paraules a sentiments pròpies i alienes.

6
Aprenedors i Adaptatius.
El bon lideratge requereix una bona comprensió de cada situació, de cada repte per adaptar-s’hi i donar-hi una resposta adaptada. Aquesta habilitat requereix flexibilitat i capacitat d’incorporar noves idees sense renunciar a la pròpia identitat.

7
Talents d’equip.
L’equip i el seu talent és el que permet aconseguir les fites: cal desenvolupar-lo i confiar-hi.

8
Intensos i Detallistes.
La planificació i l’entrenament permeten fer més previsible el futur, sense oblidar que en cada procés hi ha espais per a la millora, que sempre hi ha espais per al creixement.

9
Creatius i Somniadors.
Lluny del cofoisme, el líder s’exposa permanentment a nous reptes i empeny el seu equip cap a nous límits. És capaç d’oferir una visió engrescadora però assolible i compartir-la.

10
Dissenyadors i Creadors.
L’estil és el que marca la diferència entre equips per això el líder no només s’ocupa del resultat sinó també de la forma en què s’aconsegueix.

11
Connectors i Distribuïdors.
Els equips no treballen de manera aïllada per això el líder és un constructor de ponts amb l’entorn, que busca i estableix aliances.

12
Amb Propòsit i Valor.
El treball de l’equip ha d’estar alineat amb els objectius de l’organització que, finalment, el que ha de buscar és provocar un impacte positiu en el seu entorn, en les persones, en la societat, en el Planeta.

6

Tornar al menú

03

Albert Estiarte recomana...

Albert Estiarte Duocastella,
subdirector de la Càtedra
de Lideratge en Valors

Autobiografia de Manel Estiarte en la qual reflexiona sobre el lideratge. D’acord amb les seves paraules: “El líder és qui, per naturalesa, resulta positiu per a l’equip, no qui n’ha après el paper i l’executa de memòria”. També relata el procés que va dur-lo a assumir aquest rol, un procés que va ser progressiu i que culmina amb un canvi d’actitud que el duu de l’egoisme de voler ser el millor a l’altruisme cap a l’equip. Per a ell, es pot ser un bon jugador però l’excel·lència només s’aconsegueix amb la generositat.

Manel Estiarte va tenir la sort de formar part d’un equip perfecte, no pas perquè no perdés mai sinó perquè quan perdien era, segons les seves paraules “perquè havíem obligat els contraris a ser millors que nosaltres, perquè nosaltres sempre jugàvem molt bé”. “No érem perfectes perquè ho guanyéssim tot, sinó per l’actitud”.

 

Albert Estiarte i Duocastella,
subdirector de la Càtedra de Lideratge en Valors

6

Tornar al menú

04

The value of values, un joc sobre els valors

Una recomanació de:
CAE, formació i serveis socioculturals

Autor/a/s/es: Simon L. Dolan / David Alonso Garcia

Breu presentació: Joc de cartes basat en la metodologia Coaching per valors. Més que un joc és un recurs lúdic que permet generar dinàmiques per reflexionar, individualment i en grup, sobre els valors personals: quins prioritzem, com els incorporem…

Edats recomanades: A partir de 6 anys

Participants: 1-4 jugadors/es

Components: 54 cartes (51 cartes de valors + 1 carta de confiança + 3 cartes comodí)
1 manual amb 8 propostes de joc

Funcionament: Cadascuna de les 51 cartes representa un valor diferent. A més a més cada valor està associat a un color diferent, en funció de cap a on està enfocat:

  • Verd: valors més orientats a l’emoció
  • Vermell: valors més orientats a l’acció
  • Blau: valors més orientats a la participació social

Al principi de la partida, cada jugador/a rep 5 cartes i les posa davant seu sobre la taula, cara amunt. Les cartes restants es posen en un pila, cara avall, al mig de la taula.

Un jugador/a comença i obre una carta de la pila. L’ensenya i ha de decidir si considera que a ell/a, aquesta carta i el valor que mostra és més important que algun dels 5 que té davant seu. En cas afirmatiu, el substitueix i ofereix el valor descartat als altres jugadors/es, per si hi ha alguna persona interessada. Si algú el vol, fa el mateix i el canvia per un dels seus 5 valors. En cas que no es vulgui fer cap canvi, es posa la carta desestimada en una pila de cartes descartades, i el jugador de la seva esquerra continua jugant. Es van obrint i valorant cartes fins a esgotar les cartes de la pila central.

Cada vegada que un jugador/a ha de decidir si es queda o no una carta, ha d’explicar-ne els motius als altres companys.

Al final del joc tothom té els 5 valors que al llarg de la dinàmica ha anat considerant els més importants. Cada jugador/a ha d’ordenar els seus valors segons la importància que els dona, i ho ha d’explicar a la resta de companys/es.

A partir d’aquí es pot iniciar un treball per compartir diferents aspectes de la dinàmica i dels valors seleccionats. En proposem unes quantes:

Valorar, de l’1 al 10, la satisfacció que es té respecte del compliment de cada un dels 5 valors seleccionats
Analitzar l’orientació dels 5 valors seleccionats, en funció del color
Si la dinàmica s’ha fet en un equip de treball, comparar els valors amb els de la resta de membres de l’equip

També es pot utilitzar aquesta dinàmica o modificar-la per triar els 5 valors que defineixen o que més representen una organització. I fins i tot comparar els valors personals amb els valors de l’organització.

El joc inclou una guia que proposa fins a 8 variants diferents del joc.

Mes informació: www.elvalordelosvalores.net

6

Tornar al menú

05

La mirada de Manel Fontdevila

6

Tornar al menú