Triangle

Lid-Va!

El joc de la Càtedra de Lideratge en Valors

Lid-VA! us convida a integrar-vos en un equip de gestió d’una ONG que es dedica al desenvolupament de projectes humanitaris arreu del món. El joc us anirà plantejant diferents objectius per als quals haureu de formar equips amb persones amb diversitat de talents, competències i característiques.

Ja sigui per intervenir en una situació d’emergència humanitària o bé per posar en marxa un projecte educatiu o iniciar una campanya de sensibilització social haureu de col·laborar per triar els millors candidats i posar-los a treballar per aconseguir uns objectius compartits.

Lid-VA! és un joc cooperatiu que posarà a prova la vostra habilitat de lideratge i de gestió d’equips. Esteu a punt per posar el vostre talent al servei de la construcció d’un món millor?

 

Aprofitament pedagògic del joc

Més enllà del joc: una finestra per reflexionar sobre el lideratge en valors

Els jocs de taula són molt més que una estona de diversió. Són petits laboratoris socials on, entre rialles i estratègies, emergeixen patrons de comunicació i lideratge, dinàmiques de col·laboració i formes de presa de decisions que poden dir molt de com ens relacionem en altres àmbits de la vida. LID-VA! no parla explícitament de lideratge ni de valors, però ofereix un terreny fèrtil per observar i reflexionar sobre com ens agrada implicar-nos, contribuir i compartir responsabilitats. Ens agrada guiar els altres o preferim seguir? Esperem que algú prengui la iniciativa, o som nosaltres qui la prenem? Què ens fa sentir més còmodes i quines tensions es generen en el procés?

Més enllà de si l’equip guanya o perd, aquest joc permet explorar els “com” juguem: col·laborem o competim? Escoltem els altres o imposem la nostra visió? Acceptem els errors com a part del procés o els vivim amb frustració? Al llarg de la partida, cada decisió, cada interacció i cada gest es converteix en una oportunitat per comprendre millor la nostra manera de participar i la dels altres. I és que el sentit de contribució i la corresponsabilitat no es defineixen només en moments grans i solemnes, sinó en petits actes que, en el marc del joc, es revelen d’una manera natural i genuïna.

Així doncs, LID-VA! no només ens convida a gaudir d’un repte compartit, sinó que també ens obre la porta a preguntes essencials: com ens agrada que es liderin les coses? Com preferim participar? Què fa que ens impliquem de veritat en un projecte comú? Preguntes que, sense buscar respostes absolutes, ens poden ajudar a entendre millor com ens relacionem amb el món.

Perquè al final, en el joc i en la vida, el resultat importa… però el camí per arribar-hi encara més.

Guies per a l'observació i la reflexió

El joc fa aflorar valors

Observeu els valors que van emergint al llarg del joc i que es tradueixen en diferents comportaments de les persones que juguen. Com impacten en la dinàmica del grup i en el resultat del joc?

El joc necessita lideratge(s)

Diferents lideratges ajuden a mobilitzar voluntats i capacitats cap a un objectiu comú o no; ens fan sentir que contribuïm al propòsit o no; ens motiven o no. Diferents moments demanen lideratges diferents i diferents persones poden assumir aquest rol.

Jo soc part del joc

La meva actuació condiciona el desenvolupament del joc. Amb quin tipus de comportaments m’identifico? Com em fan sentir? Quina és la meva contribució als objectius? Quan i com lidero?

Tots som part del grup

Les dinàmiques que es generen entre els diferents membres del grup també influeixen en el resultat final del joc i, tant o més important, en com se senten les diferents persones. Quins comportaments grupals identifiquem? Com hi hem contribuït? Com ens hem sentit?

El mateix joc pot generar contextos diferents

LID-VA! és un joc de taula tancat, amb unes instruccions que estableixen com s’hi juga. I en aquest sentit hem buscat la fórmula que ens ha semblat més encertada per afavorir que es pugui utilitzar en contextos ben diversos: des de passar una bona estona jugant a casa o amb els amics fins a poder ser utilitzat en contextos acadèmics, socials o empresarials com un recurs per iniciar un treball o reflexió al voltant del lideratge i els valors. Per aquest motiu no hem volgut incorporar els valors com a components del joc i els hem volgut situar en cadascuna de les persones jugadores: les seves actituds, comportaments, les prioritats…

Les fitxes i graelles faciliten l’observació i la provocació de converses i reflexions de les persones jugadores/observadores sobre el lideratge, els valors, l’actitud en el joc o la transferència a altres entorns.

Però encara és possible donar una volta més: I si es canvien les regles per generar altres situacions de joc, completament diferents. Què en sortiria? Apuntem dues propostes. 

1.- La comunicació

En la versió original del joc es permet una comunicació parcial entre les persones jugadores. I si es modifica?

  1. Es pot eliminar la comunicació, parlada o amb senyals entre les persones jugadores. Cadascú actuarà només veient o interpretant les jugades de les altres persones.
  2. O es pot permetre tota la comunicació: que els jugadors mostrin les seves cartes, anunciïn els moviments previstos, etc.

2.- La cooperació o la competició

LID-VA! ha estat creat com un joc cooperatiu on se sumen les missions obtingudes per tots els jugadors. Però es pot transformar fàcilment en un joc competitiu, on guanya el jugador que ha aconseguir més missions que la resta.

 

Canviant només algun d’aquests elements, el joc canviarà substancialment i es generaran noves situacions de joc de les quals se’n podran extreure noves reflexions. Us proposem fer dues partides, incorporant en alguna d’elles algun d’aquests canvis. A veure què passa!