01

Liderar és anticipar,
comunicar, confiar

Pep Guardiola Sala, director
de la Càtedra de Lideratge en Valors

Em demanen sovint com es dirigeix un equip de futbol d’elit per conduir-lo a l’èxit. Estic segur que hi ha moltes respostes possibles a aquesta pregunta, totes vàlides, però, en el meu cas, per respondre-la, em poso a la pell del jugador que vaig ser i sé que el que s’espera de mi és que anticipi el que passarà en el proper partit, que somiï com anirà i que prengui decisions en funció d’aquesta visió.

No és una feina fàcil i, a més, sovint, és solitària i incompresa. En aquesta anticipació, has de combinar un treball intens per conèixer el rival amb una comprensió profunda de les capacitats del teu equip. Finalment, en prendre la decisió, tot aquest bagatge es concreta en una intuïció, fruit a parts iguals del teu bagatge i de l’anàlisi de les circumstàncies concretes que tens al davant. Experiència i inspiració es donen la mà per construir decisions úniques adaptades a la situació particular que et planteja cada partit.

Un cop presa la decisió, és essencial saber-la comunicar, que s’entengui i, en la mesura del possible, que es comparteixi. Adaptar el missatge a cada jugador és clau. Tots mereixem el mateix respecte però no tots volem ni podem ser tractats igual. Sovint, has d’utilitzar estratègies diferents per connectar amb persones diferents. I aquesta és una habilitat essencial per liderar: entendre la individualitat de cadascú i tenir-la ben present per treure’n el millor en benefici de l’equip.

De fet, bona part de la comunicació té a veure amb la teva visió sobre el que ha de passar durant el partit. A l’hora de transmetre-la has de saber aportar certesa on hi ha desorientació, donar seguretat on hi ha por, ser capaç de generar les condicions perquè passi allò que vols que passi, allò que has somniat. Cada acció, cada passi, ha de tenir un sentit, una funció dins del partit, no es tracta simplement de passar-se la pilota perquè sí. Ho he dit moltes vegades, no m’agrada el tiki-taka, prefereixo el joc intel·ligent.

I, finalment, cal confiar en el talent que tens al vestidor. Animar els jugadors a arriscar-se, donar-los permís per equivocar-se. Soc dels que està convençut que tothom surt al terreny de joc a fer-ho bé. I, quan els resultats es torcen, cal analitzar què ha passat i aprendre’n. Quan perds, es tracta d’acceptar la derrota, que el contrari ha estat més encertat, aixecar-se i treballar per fer-ho millor al proper partit. I el mateix quan guanyes: entendre què ha passat i incorporar aquest aprenentatge. És la manera d’anar entrenant el sisè sentit que entra en joc a l’hora de prendre decisions adaptades a cada realitat concreta.

Amb tot, la confiança ha de començar per un mateix. És essencial ser fidel a la pròpia intuïció, basada en el treball i en l’experiència i enfocada als objectius. I és que, gestionar un equip és gestionar els que juguen però també els que seuen a la banqueta o a la grada. O els que es queden a casa. No hi ha res com comptar amb jugadors generosos capaços de pensar en els objectius col·lectius més que no pas en protagonismes individuals.

I, encara, una darrera reflexió: soc més de lligues que de copes. Crec, per sobre de tot, en la consistència del treball de l’equip, la que premia la perseverança i dona valor a l’èxit. Tots podem tenir un dia de sort, el lideratge, en canvi, construeix la sort, decisió a decisió.

Pep Guardiola Sala,
director de la Càtedra de Lideratge en Valors