02

Jordi Díaz, Director General d’EADA
Doctor en Administració d’Empreses per École des Ponts Paris Tech
autor del llibre “The Innovative Management Education Ecosystem”
ex jugador de waterpolo

Aquest és el líder
David Martín

La revista de la Càtedra de Lideratge en Valors m’ha ofert l’oportunitat de reflexionar sobre els líders responsables a partir de la figura de David Martín, del qual publica una entrevista en aquest número. Com a bon líder, ell destaca el paper del seu equip, que ha aconseguit resultats històrics. En un altre esport, sens dubte rebria una àmplia cobertura mediàtica. És un honor parlar del líder responsable d’aquest èxit sense precedents en aquest i altres esports. Aquest líder és David Martín.

Aplicant un dels models de lideratge més contemporanis, el lideratge autèntic, observem com les seves claus es reflecteixen en aquest cas singular. El lideratge autèntic es defineix per cinc nivells: història de vida, autocontrol, autoconeixement, equip de suport i vida integrada.

Pel que fa a la història de vida, la trajectòria de David Martín està profundament lligada al waterpolo, complementada pel seu interès en el desenvolupament personal i professional dels altres. A més de la seva exitosa carrera com a jugador, Martín va optar per formar-se en Psicologia i va especialitzar-se en el desenvolupament d’equips d’alt rendiment. Així, la seva història de vida abasta una llarga etapa com a capità del millor equip de la lliga espanyola i de la selecció nacional de waterpolo, combinant èxits professionals amb moments de superació personal.

El següent nivell, l’autocontrol, emergeix com una qualitat essencial per a qualsevol líder. Tot i els èxits assolits, Martín manté una actitud de modèstia i consciència sobre els perills de la fama i el poder, aspectes que han afectat negativament alguns dels seus companys esportius en el passat. Com a esportista, va viure situacions difícils que, en lloc de debilitar-lo, l’han ajudat a reforçar el seu propi autocontrol, que també transmet als seus jugadors joves. Això contribueix al èxit sostingut que ha culminat en set medalles en set anys.

El tercer nivell, l’autoconeixement, és inherent a la formació de Martín com a psicòleg i entrenador. La seva inspiració prové de diverses fonts i adopta una visió eclèctica i adaptable. A nivell d’equip, la seva selecció ha desenvolupat un estil de joc únic, capitalitzant les seves pròpies forces i generant un model únic de joc reconegut per tots els rivals.

Respecte el quart nivell, com a líder autèntic, el seu equip de suport no es limita només als membres tècnics, sinó que inclou la seva família i excompanys d’equip, que li ofereixen suport emocional i professional. Aquesta xarxa de suport ha estat fonamental en el seu èxit com a líder esportiu. De fet, un dels seus germans va ser el seu entrenador durant la seva última etapa com a jugador i, segurament, mantenen converses de reflexió fins a dia d’avui.

Finalment, en el cinquè nivell, la vida integrada, es posa de manifest la capacitat de Martín per integrar de manera coherent la seva vida personal i professional. Aquesta coherència en la seva identitat ha contribuït al seu lideratge efectiu en l’àmbit esportiu. Els líders autèntics no només equilibren la seva vida personal i professional, sinó que també aspiren a ser la mateixa persona tant a la feina com a casa.

El cas de David Martín ofereix una valuosa lliçó per a les organitzacions i empreses, i il·lustra els beneficis d’un lideratge autèntic i integrador.

Dr. Jordi Díaz,
Director General d’EADA, Doctor en Administració d’Empreses per École des Ponts Paris Tech, autor del llibre “The Innovative Management Education Ecosystem” i ex jugador de waterpolo