"A l'hora de
construir un equip,
busco les 3T:
talent, treball i
tenacitat"
David Martín Lozano,
seleccionador absolut de l’equip espanyol de waterpolo
David Martín Lozano és l’actual seleccionador absolut de l’equip espanyol de waterpolo. També és psicòleg de formació acadèmica. En el passat, havia estat waterpolista del Club Natació Atlètic Barceloneta, amb el qual va guanyar 8 Lligues espanyoles, 9 Copes del Rei, 8 Supercopes d’Espanya i 6 Copes de Catalunya. Va ser internacional 180 vegades amb la selecció absoluta de waterpolo espanyola i va prendre part als Jocs Olímpics de Pequín, el 2008, i als de Londres, el 2012.
Com a entrenador de la selecció ha guanyat set medalles en set anys. Els que el coneixen en destaquen la seva intel·ligència emocional, la seva gran capacitat de treball, la seva habilitat per transmetre confiança.
Parlem amb ell de lideratge i de valors.
________
Com es construeix un equip i quin paper hi té el lideratge?
Per construir un equip d’alt rendiment, necessites envoltar-te dels millors, de jugadors amb talent i d’un bon staff; també has de tenir un model de joc clar i una metodologia de treball que et permeti arribar als resultats que t’has fixat. Tenir clar el model de joc és essencial. Si no, com a entrenador, pots veure’t atrapat pels dubtes. Quan saps com vols que jugui el teu equip, és molt més fàcil definir el camí a seguir: quins fitxatges fer, com seleccionar els membres del teu staff.
El líder, l’entrenador en aquest cas, no es pot permetre el luxe de dubtar?
De fet, dubto molt, però, com a entrenador, he de tenir clar què és el que vull aconseguir més enllà dels dubtes, que sempre hi són i encara més a l’elit de l’esport on es prioritza el resultat, on hi ha molta pressió i moltes crítiques.
“Si tens clar
el model de joc
sempre sabràs trobar
el camí que t’ha de dur
a l’èxit”
Què busques a l’hora de construir un equip?
Personalment, penso que, per a la construcció d’un equip, són molt importants les 3T: talent, treball i tenacitat. En primer lloc, talent. Necessites cobrir amb talent totes les posicions i fer-ho de manera equilibrada. El talent no és només marcar gols. Hi ha altres talents que ajuden a arribar al resultat.
En segon lloc, també cal treball. Si tens molt de talent però no es treballa és impossible competir a l’elit. És molt important la preparació física i mental. Així doncs, busco gent amb un talent concret i alhora amb gran capacitat de treball.
I, en tercer lloc, busco persones tenaces, amb capacitat de perseguir els objectius sense caure, sense rendir-se, sense dubtar. El treball intermitent no et permet guanyar. Necessites gent que sàpiga que el seu moment pot arribar i que mantingui l’esforç de manera constant en el dia a dia.
I encara hi afegiria un quart element: la capacitat d’adaptació. Pots tenir talent i treballar molt però si només ho fas sota determinades condicions tampoc no arribaràs gaire lluny. Has de ser conscient que l’entorn canvia i t’hi has d’adaptar.
Què és el que no vols dins d’un equip?
Les excuses i la toxicitat permanent. D’una banda, amb excuses, no es pot competir a l’elit. Avui, en dia, penso que són un mal general. Ni l’arbitre, ni la pilota, ni l’aigua freda ni res no pot ser una excusa per no rendir al màxim.
“Les excuses i la toxicitat permanent no tenen lloc
als meus equips”
De l’altra banda, la toxicitat permanent fa molt de mal a l’equip. Tothom pot tenir un mal dia però, per norma, l’equip ha de respirar un ambient positiu. Per això, intento que totes les persones que s’hi incorporen, siguin jugadors, siguin staff, tinguin clar que les males cares i les actituds negatives es queden sempre fora.
El líder construeix l’equip o s’hi ha d’emmotllar?
Les dues coses, en funció de la situació. A la selecció, per exemple, pots triar els jugadors que vols, però si fitxes per un club trobaràs un equip al qual t’haurà d’adaptar perquè trigaràs un temps a adaptar-lo a la teva idea de joc.
El bon líder és el que té capacitat d’adaptació, el que és capaç de construir des de la seva idea però que, quan cal, també se sap adaptar a les característiques l’equip. Hi ha vegades que vols jugar un determinat estil de joc però les persones amb qui comptes no t’ho permeten.
Busques talent amb habilitats relacionals?
Aquest tipus de talent també és molt important. Pots guanyar puntualment amb relacions fredes dins del vestidor però, si vols continuïtat en l’èxit, les relacions entre els membres de l’equip han de ser positives.
És molt important el lideratge dins del vestuari. En aquest sentit, confio en la responsabilitat compartida, en els lideratges compartits. Has de tenir quatre o cinc peces dins del vestuari que puguin transmetre la teva idea de comportament, d’entrenament, de joc al conjunt de l’equip. Quan treballes amb tantes persones, és molt difícil arribar a totes individualment. En aquest sentit, hi ha una figura clau, la del “bomber”, amb capacitat per extingir petits incendis perquè tu, com a líder, no pots estar pendent de tot. Si tens gent que controla les petites coses, pots focalitzar-te en allò realment important.
La confiança és clau per aconseguir resultats?
No, no sempre. No crec en allò de si t’ho creus, ho aconseguiràs. A nosaltres, ens ha costat molt guanyar un mundial. Hem hagut de treballar molt per fer-ho. És cert que, quan ho hem aconseguit, ser conscients que érem capaços de competir amb els millors ens ha fet créixer la confiança en les nostres possibilitats i això ha estat positiu.
La confiança és una part molt important però no suficient per competir a l’elit. Al darrere hi ha d’haver sempre moltes hores de feina i també resultats. Per molta confiança que tinguis si mai no has guanyat un mundial no pots pensar cada dia “Avui, guanyaré segur” i esperar que passi.
“Darrere d’un èxit
sempre hi ha molta feina”
És fàcil destruir la confiança?
Molt. En general, és molt més fàcil destruir que construir qualsevol cosa. La confiança es destrueix amb els dubtes i per això l’entrenador ha de treballar perquè l’equip no s’instal·li de manera permanent en el dubte. Cal estar-hi a sobre. Com a líder, no t’ha de preocupar que sorgeixin dubtes, perquè és normal que existeixin, però has de tenir la capacitat de gestionar-los i de donar-hi resposta.
“Un líder ha de ser capaç de resoldre dubtes perquè això és font de confiança per al grup”
Com treballa el líder els seus moments de dubte?
El líder també necessita ajuda. Has d’estar envoltat de persones de la teva confiança que et puguin ajudar en moments de dubte. És essencial que totes les decisions es prenguin de manera compartida (a nivell d’estil de joc, de preparació física, a l’hora de descartar jugadors). Tu assumeixes una responsabilitat més alta perquè ets l’entrenador però la decisió es pren col·lectivament. En moments de dubte, com a líder, has de demanar, has de parlar, no has de voler carregar individualment tot el pes de les decisions perquè això genera molt d’estrès i acaba essent perjudicial.
Exerceixes el lideratge conscientment o et surt de manera natural?
Tot el que sigui pel bé de l’equip i per millorar-lo ho faig de manera conscient. L’equip està per sobre de tothom, també del líder.
“Com a entrenador,
la meva feina és
treure el màxim rendiment individual dels jugadors
per fer créixer l’equip”
El tracte individual sí que flueix de manera natural. M’agrada ser una persona propera als jugadors, tenir contacte amb ells, parlar-hi. Entenc que no només són jugadors sinó que darrere de cada un hi ha una persona.
La capacitat per liderar es pot aprendre?
Hi ha qui diu que el lideratge s’aprèn i qui pensa que és una qualitat innata. Jo crec que és meitat i meitat: tothom té capacitat per liderar en algun moment de la seva vida. Pot ser de manera temporal o de forma més permanent. També hi ha una part d’experiència al llarg de la vida que t’ajuda a modelar la teva personalitat per ser capaç de gestionar un equip.
En aquest sentit, la meva experiència com a jugador, haver treballat amb diferents entrenadors o haver estat capità de vestuari a l’elit de l’esport, per exemple, m’ha ajudat molt.
T’has format específicament per liderar?
Soc psicòleg i m’he format en diferents aspectes relacionats amb el lideratge. També llegeixo molt i em fixo en persones que admiro com el Pep Guardiola o el Phil Jackson. Intento aprendre cada dia perquè crec que no pots deixar de formar-te.
Si no et formes
continuament,
difícilment podràs avançar.
Quins són els teus referents en termes de lideratge?
No soc gaire de tenir mites. Els valors que vaig aprendre de la meva família són els meus referents principals, tant dels meus pares com dels meus dos germans grans. El meu pare em va ensenyar que a la feina s’ha de ser honest, que has de treballar molt, que no et regalen res i que has de tractar bé les persones perquè això sempre torna. De la meva mare, he après l’esforç i la constància en el treball. Amb el temps, t’adones que les coses et van bé aplicant aquests valors.
Liderar sense valors té recorregut?
Liderar sense valors té data de caducitat. Pots fer-ho durant una temporada i aconseguir resultats però, a la llarga, sense valors, acabaràs destruint el projecte.